Maailman paras poliisi

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi! Tänään olen iloinen siitä että Suomen poliisi jatkaa veteraanien työtä Suomen turvaamisessa. Naapurin kanssa opittu läksy on yhtä ajankohtainen tänä päivänä. Kiitos myös veteraaneille.

Suomessa on maailman paras poliisi ja se on parasta Suomessa juuri tällä hetkellä.

Seurasin Texasista käsin poliisin toimia mielenkiinnolla juuri itsenäisyyspäivänä. Helsingin poliisin julkaisema kuva tiivistää hyvin mikä Suomen poliisissa on niin hienoa.
Suomen_poliisi

Osa kansalaisista valitsee käyttää itsenäisyyspäivänsä ilmaisemalla mieltään ja poliisi suhtautuu siihen myönteisesti. Myönteisesti seuraamalla mielenosoittamista sivusta, rauhallisesti, hyvin varautuneinta (myös sosiaalisessa mediassa) ja estämällä mieltään osoittavien kansalaisten väliset yhteenotot.

Pari vuotta sitten Tampereen juhlissa oli haastavampaa kun osa kotikaupunkini kansalaisista ei osannut käyttäytyä ja teki kaikkensa provosoidakseen poliisia sylkemällä päälle ja hakkaamalla poliisin hevosia kepeillä. Poliisi ei provosoitunut, hevoset osoittavat arvostustaan eläinten hyvinvoinnista huolestuneille mielenosoittajille ja koomikolle joka ei ymmärtänyt miksi hevoset eivät ymmärtäneet heidän rakkauttaan. Poliisit videolla näytti osaavansa ratsastaa.

Tänä vuonna rauhaa rakastava pastori sai pyynnön poistua mielenosoituksesta Helsingissä sakon uhalla ja poliisi osoitti erinomaista mielenosoitusten ja vastamielenosoitusten hallintaa. Kansalaiset käyttävät tärkeimmän syyn vapauteensa meuhkaamalla, sitovat monen hienon poliisin seuraamaan tätä meuhkaamista työnsä puolesta ja silti poliisit jaksavat pysyä rauhallisina.

Miksi tämä on niin upeaa? Maailmalla liikkuessa näkee kaikenlaista – poliisin pahoinpitelyistä, kansalaisten ammuskeluihin, poliisin tekemiin murhiin. Maailmalla liikkuessa kuulee kaikenlaista – ihan järkevät kansalaiset kertovat pelkäävänsä poliisia ja varoittelevat että jos joutuu tekemisiin poliisin kanssa kannattaa olla erityisen varovainen. Maailmallakin olen toki nähnyt pääsääntöisesti hienoja poliiseja, mm. pitämässä huolta että amerikkalaiset eivät kaahaisi koulutiellä pyöräilevien seassa ja perjantaina kutsuin lounaspöytääni kaksi paikallista poliisia hyvään keskusteluun, paikallisten varoittelusta huolimatta.

Tottakai Suomessakin poliisikin tekee virheitä mutta olen valmis antamaan ne kaikki anteeksi koska ne käsitellään avoimesti. Listaan muutaman virheistä kunnianosoituksena avoimuudesta myös virheiden edessä:

En minä jaksa näitä enempää listata. Avoimuus on hyvä – säästämisessäkin. Suomessa asiat käsitellään, poliiseista aloitetaan tutkintoja,  väärinkäytöksiä tekevät poliisit pidätetään viralta ja he saavat tuomioita. Poliisien joukossa on hienoja ihmisiä mutta sekaan mahtuu tehtäviin soveltumattomia tai vallasta korruptoituvia. He ovat ihmisiä siinä missä sinä ja minäkin. Suomessa poliisia saa arvostella, poliisi ottaa arvostelusta opikseen ja yleensä parantaa toimintaansa. Poliisiopisto ei ole Suomessa vitsi – psykologinen seulonta, kolmen vuoden koulutus, turvallisuusselvitys, vuoden valvottu kenttäharjoittelu. Maailmalla poliisiksi saattaa päästä niin paljon pienemmän seulan kautta että en halua pelotella ketään.

Suomessa poliisi työskentelee ja tulee työskentelemään jatkuvasti kasvavan paineen alla. Suomessa on kivaa ja vapaata – suurin poliisin työllistäjä, päihteet, on sama kuin täällä Amerikassakin. Päihdepolitiikasta ei päätä poliisi ja hyvä niin. Suomesta on puuttunut väkivaltaiset mielenosoitukset ja eri tavalla käyttäytyvien ihmisten joukot eri puolilta maailmaa jotka on maallemme hyväksi. Yhdessäelon rauhanomainen löytäminen vie varmasti aikaa ja se aika tulee työllistämään poliisia valtavasti. Saatte Amerikasta poiketen työskennellä lähtökohtaisesti pareina – se on turvallisempaa sekä kansalaisille että itsellenne. Tsemppiä – pysykää ammattimaisen rauhallisina – taidatte olla vaikenevien insinöörien lisäksi ainoa ammattiryhmä Suomessa joka tekee niin. Lisäksi teillä vaikuttaa olevan insinöörejä selkeämmät prosessit ja paremmat valmiudet kohdata ihmisiä. (Pelastajat on yhtä hyviä kuin te). Pitäkää jatkossakin huolta että kansalaisten pahimmat typeryydet, sotapuhe ja tarve osoittaa mieltään ei johda väkivaltaisuuden lisääntymiseen. Kerätkää jatkossakin aseet pois aina kun on syytä että tilanne ei paisu hallitsemattomaksi tai sodaksi kansalaisten ja poliisin välillä. Kuunnelkaa jatkossakin kansalaisia herkällä korvalla.

poliisit6_jyvaskyla

Helsingin poliisin kuva yllä oli hyvä mutta lainasin silti Jimiltä Riikka Laitilan ja Pertti Pollarin kuvan edustamaan teitä tänään. Hymyilevinä ja asiallisina minä olen teitä kohdannut vaikka olisin saanut ylinopeussakot. En minäkään ole törttöilylle immuuni mutta vika ei ole teissä. Onneksi ette käytä mielivaltaa ja harkintavaltaannekin käytätte oikeudenmukaisesti. Ansaitsin ne sakot. Vaimonikin oli sitä mieltä.

Tänä itsenäisyyspäivänä olette parasta Suomessa! Mukava tulla tammikuussa takaisin Suomeen, Tampereelle, Poliisikoulun kupeeseen.

Siirryn itsenäisyyspäivän viettoon – tarjoamme illalla karjalanpaistia amerikkalaisille ja singaporelaisille. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Edit: En pidä tätä kirjoittaessa tapahtunutta paineilma-aseen käyttöäkään ikävänä. Asia varmasti tutkikaan ja tiedän että voimankäytön periaatteena on tilanteen mukainen minimaalisen voiman käyttö. Luotan siihen.

Maailman paras poliisi

Leave a comment